Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

18 (1)_800x600

Международен ден на момичето

През 2011-та година 11-ти октомври е обявен за Ден на момичетата, (за момичетата и от момичетата) – ден, който признава правата им и уникалните предизвикателства, пред които те са изправени. Тази година деца на възраст до 16 години от цял свят отбелязаха четвъртия Международен ден на момичето, „превземайки“ залата на Съвета за попечителство на ООН. Някои присъстваха лично, други изпратиха послания, разказвайки своите вдъхновяващи истории.

18 (2)_800x600Зад каузата застана и председателят на Общото събрание Н. Пр. Могенс Люкетофт, който засвидетелства своята подкрепа от големия екран в залата. Посланикът на Канада Н. Пр. Гилермо Ришчински, оказал ключово въздействие за поставянето на този ден върху календара, изнесе емоционална реч за значението на образованието за всяко едно момиче. Марта Сантос Паис, специалният представител на Генералния секретар за насилието над децата, отбеляза, че брака между деца е „анахроничен“ и не трябва да бъде проблем в днешно време.

Българският младежки делегат Анина Йовкова също посети събитието, заедно с младежките делегати от Германия, Австрия, Австралия, Швеция, Норвегия, Ирландия и Швейцария. Събитието имаше огромен успех, защото потвърди ролята на младите жени в глобалната политика и вдъхна кураж на присъстващите да се присъединят към движението и да предприемат конкретни действия.