Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

28

Доброволческа инициатива на 2015-та година

На 2 декември 2015 г. за пета поредна година се проведе церемонията за връчване на награди за доброволческа инициатива на годината, организирана от Фондация „Лале“ и Национален алианс за работа с доброволци.
Бяха номинирани 40 разнообразни инициативи от цялата страна, осъществени от граждански и неправителствени организации, бизнес компании, читалища, училища и отделни граждани. Сред финалистите тази година беше и доброволческият проект на екипа на българските младежки делегати към ООН под наслов „Обединението започва на игрището”
Тази година организаторите отбелязаха няколко положителни тенденции като увеличаване броя на доброволците сред младежите – предимно ученици и студенти, поява на доброволчески проекти в много нови сфери, както и наличие на множество доброволчески проекти от българските села и малки градове.
Президентът Росен Плевнелиев бе специален гост на събитието. В речта си държавният глава призова да вярваме и разпространяваме европейските ценности за културна интегрираност и единство в многообразието, които ни правят силно общество и които са в основата на доброволчеството. Плевнелиев изрази своята гордост от благородните дела на българските доброволци и ги прикани да разказват за своите каузи, да споделят своите истории и чрез гласност да „заразят“ повече хора със същия ентусиазъм и вяра в човещината и добротата.
Три от номинираните доброволчески инициативи бяха отличени с награди – учениците от клуба по филантропия от столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“ за различни социални дейности, сред които участие в социална кухня и построяване на детска площадка; служителите на Telus International Europe за подпомагане на дом за социални грижи в Пловдив, както и Русенското туристическо дружество „Приста“ за почистване на Дунавските острови.

Инициативата на българските младежки делегати, която бе сред финалистите, се проведе по повод Международния ден на мира на 26 септември 2015 г. в бежанския център „Военна рампа“ в София. Организатори бяха младежките делегати към ООН Анина Йовкова и Димитър Димитров, заедно с доброволци от Младежка секция на Дружеството за ООН в България, както и младежи от различни неправителствени организации, сред които, „Заедно в час“, САИМО и Национален младежки форум. Събитието се състоя от две части – футболен и волейболен турнир между бежанци и български младежи и занималня с различни артистични дейности за деца от 5 до 14 години. Именно чрез „езика“ на изкуството и спорта този проект цели да докаже, че при общуването между хората има нещо много по-важно от културните, езиковите и религиозните различия – съпричастността и емпатията, и да създаде реален контакт между български младежи и бежанци – контакт, лишен от предразсъдъци и стереотипи.