Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

IYD2020-main-848x164

Обръщение на Генералния секретар по случай Международния ден на младежта 2020

Всяка година от 1999 г. насам на днешния ден, 12 август, светът отбелязва Международния ден на младежта. Денят е поле за изява на младежките гласове, младежките действия и инициативи, младежките политики, както и за младежката ангажираност в глобален мащаб.

Тазгодишната тема е „Младежка ангажираност за глобално действие“, която акцентира върху ангажираността на младите хора на локално, национално и глобално ниво.

Спазвайки традицията, българските младежки делегати към ООН представят в превод официалното обръщение на Генералния секретар на ООН по случай днешния ден.

„Темата на тазгодишния Международен ден на младежта – „Младежка ангажираност за глобално действие“ – откроява начините, по които гласовете и активизмът на младите хора променят и приближават света ни до ценностите и визията на Хартата на Организацията на обединените нации.

Тази година Денят на младежта настъпва в момент, в който животът и стремежите на младите хора продължават да бъдат преобърнати от пандемията COVID-19. Някои са загубили живота си, а мнозина са видели членове на семейството и други близки да загиват.

Уязвимостта на младите бежанци, разселените лица, младите жени и момичета и други, обхванати от конфликт или бедствие, стана по-остра.

Израстването на цяло едно поколение е застрашено, стъпките им към зряла възраст, тяхната идентичност и вяра в собствените им сили са разклатени.

Някои от тях са поели задължения да се грижат за други или страдат от повишен риск от глад, насилие в дома или от възможността никога да не могат да възобновят образованието си.

Но това поколение също е устойчиво, находчиво и ангажирано. Те са младите хора, които са се изправили, за да поискат действия за климата.

Те са се мобилизирали с искания за расова справедливост и равенство между половете и се застъпват за един по-устойчив свят.

Те са строители на мира, които насърчават социалното сближаване в момент на социално дистанциране, искат да постигнат край на насилието в световен мащаб и се застъпват за мир във време на нарастваща омраза.

Много от тях са млади жени, които са били на челните позиции в мобилизирането за справедливост и климатични действия, като същевременно са служили и на първа линия по време на кризата COVID-19.

Осъществяването на потенциала на това поколение означава да инвестираме много повече в приобщаването, участието, организациите и инициативите на младите хора.

Призовавам лидерите и възрастните навсякъде да направят всичко възможно, за да дадат възможност на световната младеж да се наслаждава на живота в безопасност, с достойнство и възможности, и да допринесат максимално за осъществяването на техния голям потенциал.“

Антонио Гутереш

Видео към обръщението на Генералния секретар може да видите ТУК.

About Author

administrator