Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

35777174_1969237076428430_1464559431046922240_n

Дилиян Манолов и Явор Гочев са новите младежки делегати на България към ООН

Вчера в Министерството на външните работи бяха избрани новите младежки делегати на страната ни към Организацията на Обединените нации Дилиян Манолов и Явор Гочев. До финалния кръг достигнаха 7 от над 150 младежи, кандидатствали за престижната позиция.

„Очарован съм от интереса, който младите хора проявяват към темите, свързани с ООН и знанията, които демонстрираха днес. Поздравявам всички, които достигнаха до този финален кръг. Самият факт, че сте в тази зала днес ви прави победители”, обърна се към всички кандидати в конкурса директора на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” Боян Белев.

DSC01412-min

Националната кампания за избор на „Български младежки делегати към ООН” се организира от Дружеството за ООН в България за 12-та поредна година. След 4-месечна селекционна процедура в 4 кръга, седемте финалисти представиха проект на реч, както и своите приоритети за бъдещия си мандат пред 14-членна комисия. В състава на комисията бяха представители на генерална дирекция “Глобални въпроси“, Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерството на външните работи, представител на Дипломатическия институт към МВнР, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, представители на Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, Асоциацията за подпомагане на академичната общност и на Българската платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

35701202_1969237056428432_3524939308333006848_n

Новите ни младежки делегати ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и международно ниво. Освен Дилиян Манолов и Явор Гочев от финалистите бяха избрани и две резерви, които ще имат възможност да се включат активно в работата на екипа – това са Петър Минков и Стойо Тетевенски.

35855925_1969252479760223_3339833081233145856_n

Кои са новите български младежки делегати към ООН?

Дилиян Манолов е от гр. Пловдив и е магистър по „Организационна психология”. В момента е докторант в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по темата психология на развитието. Той е основател на фондация „Визионер” и активно работи в сферата на човешките ресурси и организационната психология. Дилян е един от 14-те финалисти в предаването „Ръкописът” по БНТ1 и интересите му са свързани също така с театър. Една от каузите му е създаване на център за диалог между бизнеса, образованието и неправителствения сектор, в който  млади хора да получат съдействие и възможности за работа, образование и подкрепа за развитието на техните идеи.

Явор Гочев завършва своя бакалавър в University of Dundee, Великобритания, и е магистър по Иновации и предприемачество от Copenhagen Business School, Дания. В края на 2017 г. започна докторантура в СУ „Св. Климент Охридски“. Явор има опит като координатор на международни проекти, като помага на стартиращи предприятия да получат финансиране за развитие на своя бизнес. Социалното предприемачество е негова страст. В момента е председател на „Лечение без граници“ –организация, която помага на българи нуждаещи се от лечение в чужбина и е част от „Български кариерен форум“ – организация която провежда кариерни изложения за българи във Великобритания и Германия.

Програмата се координира от Дружеството за ООН в България и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на външните работи, Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк и Национален младежки форум, както и със съдействието на ISIC Bulgaria (Асоциация за подпомагане на академична общност).

About Author

administrator