Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

Съпътстващо събитие на делегатите „Мълчаливите герои – доброволците и бежанската криза”

14 (1)_800x600Българските младежки делегати към ООН Димитър Димитров и Анина Йовкова бяха съорганизатори на най-мащабното и успешно съпътстващо събитие на тема „Мълчаливите герои – доброволците и бежанската криза“. То бе организирано съвместно с младежките делегации на Германия, Белгия, Нидерландия и Австрия, а специален гост и участник в тематичната дискусия беше Н.Пр. Стефан Тафров – постоянен представител на Република България в ООН. В своето изказване посланик Тафров поздрави Димитър и Анина за цялостната им работа в Ню Йорк, както и за желанието да дадат гласност на доброволческия активизъм, стремящ се да подобри положението на бежанците в различни европейски страни.

Останалите панелисти в събитието включваха правни експерти и активисти от неправителствения сектор, които разгледаха настоящата бежанска криза в по-широкия контекст на проблемите с бежанците и вътрешно разселените хора и в други конфликтни точки на света. Те предложиха на публиката различни и адекватни гледни точки за силата на доброволците да допълват институционния вакуум в онези сфери, където държавата изнемогва и не е в състояние сама да реши проблемите и да окаже подкрепа на нуждаещите се.

14 (2)_800x600Форматът на събитието беше подчертано оригинален и даваше възможност на разчупено и интерактивно протичане на всички изказвания, както и на постоянно включване на присъстващите, желаещи да участват в дискусията. В хода на мероприятието организаторите бяха приготвили специална видеостена, на която зрителите можеха да видят снимките и историите на десетки доброволци, ангажирани в подпомагането на нуждаещите се бежанци. Събитието бе посетено от над сто души и привлече вниманието на местни американски медии, които го отразиха своевременно.