Select Your Style

Choose your layout

Български младежки делегати към ООН

6.1 (1)

Международен ден на мира Събитие във „Военна рампа“

Инициативата под надслов „Обединението започва на игрището” се проведе на 26-ти септември 2015 г. по случай Международния ден на мира в центъра „Военна рампа“ в София. Организатори бяха младежките делегати към ООН Анина Йовкова и Димитър Димитров, а участие взеха общо 20 младежи – доброволци от различни неправителствени организации, сред които Младежка секция към Дружеството на ООН в България, „Заедно в час“, САИМО и Национален младежки форум. Фотограф на събитието бе Николай Николов от младежката онлайн плтаформа „Баница”. Целта на събитието бе да събере на едно място млади активни българи и бежанци, да спомогне за установяването на връзка между тях и да мотивира доброволци от други организации да насочат проектите си към интеграцията на тази общност у нас.

Инициативата се проведе в две паралелни събития – в двора бяха организирани футболен и волейболен турнир между бежанци и български младежи, а в столовата на центъра се проведоха различни артистични дейности за деца от 5 до 14 години – като рисуване, правене на оригами, танци и игри.

Събитието продължи близо четири часа, а за самия проект бяха необходими малко средства и огромен ентусиазъм и енергия от страна на доброволците. Закупени бяха материали за игрите с децата на стойност 20 лева и две топки на обща стойност 40 лева, които след края на турнира доброволците подариха на бежанците, участвали в спортните турнири.

Именно чрез „езика“ на изкуството и спорта този проект доказа, че при общуването между хората има нещо много по-важно от културните, езиковите и религиозните различия и това е съпричастността и емпатията. Това събитие създаде реален контакт между български младежи и бежанци, лишен от предразсъдъци и стереотипи.

Поради успешното протичане на събитието и неговите положителни резултати върху доброволците, децата и младежите от лагера, делегатите планират инициативата да се повтори и в други центрове на територията на страната, както и да се организират още разнообразни събития за спомагане социалната и културна интеграция в обществото на хората, получили статут на бежанци в България.

Снимковият материал от деня заедно с коментарите на доброволците бе представен в Ню Йорк на съпътстващото събитие на младежките делегати „Мълчаливите герои – доброволците и бежанската криза” и на онлайн страницата “Silent Heroes”, която има за цел да промени гледната точка към бежанците.

На 2.12.2015 г. доброволческият проект на екипа на българските младежки делегати към ООН под наслов „Обединението започва на игрището“ беше сред номинираните финалисти на церемонията за връчване на награди за доброволческа инициатива на годината. Събитието се организира ежегодно от Фондация „Лале“ и Национален алианс за работа с доброволци, а сред гостите на събитието беше и президентът на Република България Росен Плевнелиев.6.1 (2)